söndag 25 augusti 2013

Keep us from just singing

Läste artikeln nedan vid frukostbordet. Sjukt hur onda människor kan vara. Och vad mycket ondska som människor, kyrkan, gjort i Guds namn. Allt hat som vi på så vis tillskrivit Gud, som skapat alla och allt och som älskar oss till döds.

Tänk om kyrkan kunde hålla på med det den ska hålla på med istället. Som  Tim Hughes – God of Justice handlar om:

"We must go, live to feed the hungry,
stand beside the broken, we must go
stepping forward, keep us from just singing, 
move us into action, we must go"


Rysk antigaylag 


legitimerar våld

Publicerad i dag 09:57
Foto: Dmitry Lovetsky/AP
En våg av uppdämt böghat väller fram över Ryssland, legitimerat av den nya ”antigaylagen”. Våldsamma grupper attackerar och hänger ut homosexuella män, både på nätet och i verkliga livet. Polisen står bredvid och tittar på.
En man och en pojke i tonåren går genom en park i S:t Petersburg. Plötsligt omringas de av tio–femton unga män, ledda av en kroppsbyggartyp i mohikanfrisyr, klädd endast i ett par avklippta jeans.
Pojken får gå, men för den vuxne mannen vidtar nu ett mardrömslikt ”förhör”. Det leds av den barbröstade mannen, en känd nynazist vid namn Maxim Martsinkevitj.
I vad som förefaller vara flera timmar pressas den gråtande mannen med frågor som ”varför gillar du att knulla män” och ”vet din pappa om att du är pedofil”, alltmedan resten av gänget skrattar högljutt. I en bortklippt scen häller Martsinkevitj urin över hans ansikte. Till sist kommer en polispiket – och för bort den förnedrade mannen. De som trakasserat honom går lugnt därifrån.
Den halvtimmeslånga filmen är bara ett exempel från den gångna veckan på vad rörelsen ”Jaga pedofilerna” sysslar med. Betydligt grövre trakasserier går att hitta på gruppens sida på Vkontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook – en sida som häromdagen över 77.000 användare hade ”gillat”.
Jaga pedofilerna har funnits i ett drygt år, men tycks ha fått ett uppsving den senaste tiden. Filialer har öppnats i en rad ryska städer, från Krasnodar i söder till Ulan-Ude långt i öster. När de exploaterar böghatet har nazister som Mart­sinkevitj fått ett nytt folkligt genomslag som de inte hade när de ”bara” misshandlade gästarbetare från Kaukasus och Centralasien.
– Förr såg folk mig som ett skinhead, men nu när jag kämpar mot pedofili är jag populär, säger en nöjd Martsinkevitj i ett klipp.
I Ryssland är det vanligt att folk sätter likhetstecken mellan pedofili och homosexualitet. En färsk undersökning visar att 38 procent av ryssarna anser att homosexuella ”ska behandlas som mentalsjuka” och en annan att hela 88 procent stöder den nya lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella läggningar bland minderåriga”.
Hbt-organisationer och människorättsförsvarare slår nu larm och menar att även om det inte råder något förbud mot homosexuella relationer i Ryssland så ger den nya lagen legitimitet åt grova attacker.
Alexander Verchovskij, direktör för antidiskrimineringsbyrån Sova center, pekar på en osanktionerad pridedemonstration i Moskva, där polisen stod och såg på medan antigayaktivister misshandlade den handfull modiga som vågade gå i marschen.
– Det är inte så att regeringen ger sin välsignelse. Men propaganda­lagen ger ändå en sorts halvt godkännande åt dem som slår homosexuella.
I några få fall har medlemmar av grupper som Jaga pedofilerna gripits, och för ett par av dem åtal i staden Kamensk-Uralskij 100 mil öster om Moskva för att ha utsatt sina offer för sexuellt tvång. En vanlig ingrediens i gruppens filmer är nämligen att tvinga de misstänkta pedofilerna att klä av sig och använda olika sexleksaker.
Men i övrigt verkar polisen – att döma av filmerna – bry sig mer om att sätta dit de förnedrade offren. ”Homopropaganda” är uppenbarligen ett värre lagbrott än att hälla urin över en försvarslös person.
Ändå har ledaren Martsinkevitj börjat klippa bort de värsta övergreppen ur sina nätfilmer, viss om att folk ändå förstår vad som har hänt. Nyligen uppmanade han sina anhängare att minimera våldet i sina egna klipp, eller åtminstone stänga av kameran.

Inga kommentarer:

småsaker, stora frågor, illustrationer och tro