onsdag 4 december 2013

Spinoff-funderingar no. 1

När jag läser och tänker för att skapa en uppsats kommer jag ofta att tänka på helt andra saker än planerat. Ibland känns det mer intressant och relevant än det jag egentligen skulle tänka på, så jag tillåter mig att tänka kring det en smula. Ja, det tar lång tid för mig att skriva uppsatser. Många små parentesanteckningar, liksom outgivna krönikor, har det blivit. Men nu tänkte jag att jag ska börja skriva dem här. Varför inte?

Så här är dagens funderingar, utan vidare redigering, utifrån meningen "Identitet skapas genom att subjektet identifierar sig med något.":

Saker man kan identifiera sig med:
- att vara Guds barn > vad är då det?
- med någon person som är lik en, t ex ett syskon
- med vissa egenskaper och/eller förmågor

Min mest stabila identitet är kanske vad jag längtar efter att vara eller göra... för vad jag kan vara eller göra varierar med förutsättningarna. Men kan man identifiera sig med en längtan?

Det är viktigt att det blir tydligt för en vad det är att vara Guds barn (om det nu är vad man vill identifiera sig med). Att man inte har fel bild. Tror man att det är en massa tvång blir det den identiteten man tar ställning till. Ska man identifiera sig med Kristus? Kanske är han beskriven tydligare än hur det beskrivs att vara Guds barn? Är det inte lite knäckande att identifiera sig med Kristus, den perfekte? Nej, det kan jag inte. Men kanske som en som gillar honom, som strävar efter att likna honom, som har det målet. Än en gång - identiteten kanske kan vara vilken strävan man har. Min vilja till, och längtan efter, något kan bestå även om mina förutsättningar förändras.


Inga kommentarer:

småsaker, stora frågor, illustrationer och tro