tisdag 17 november 2009

Dagens naturlektion: Fotosyntesen i sovrummet

Alltså det är ju så coolt med naturkunskap. Jag lär mig nya saker varje dag! Vilket inte är så underligt... eftersom nästan allt dom säger är nytt. Och jag har inte tyckt mig vara intresserad av sånt här ALLS men jag märker att jag faktiskt får svar på en del grejer som jag har gått och funderat på, men inte tyckt varit särskilt naturvetenskapliga. Till exempel:

-Varför blir det unket i ett rum om man har persiennerna nerdragna? Det är ju inte så att persiennerna håller ute luften liksom. Stängt är ju fönstret i villket fall. Mycket märkligt.

Jo, det beror på fotosyntesen minsann. Gröna växter omvandlar ju som man ska veta koldioxid och vatten till glukos och syre. Syret släpps ut i luften. Cellerna andas också ut lite koldioxid men bara en tiondel så mycket som de tar hand om. Fräscht tycker vi. Men för denna fräscha procedur krävs ju solljus! (Eller lysrör för den delen!) I mörker blir det inget syreutsläpp utan bara koldioxidutandning. Koldioxid är inte fräscht.

Ajaj! Kväver växterna oss när vi sover?

Om du överlever din egen andning kan du vara lugn. Du andas ut kanske 70 gånger mer koldioxid än en växt. Och är man två i rummet blir det dubbelt så mycket! Räkna då in all koldioxid som växten samlar på sig om dagarna så är dom ändå bra mycket mer bra än dom är dåliga. Så att säga.
Detta inlägg är sponsrat av Blomsterlandet.
Närå.
Nästa lektion kommer handla om rymden. Det blir stort. Höhö.

1 kommentar:

samuel sa...

ha! nu lärde jag mig detta!

småsaker, stora frågor, illustrationer och tro