lördag 7 januari 2012

Snabb mat?

Jag tänkte på det här med mat. Det är ingen rolig historia i perioder. Typ studieperioder; man är stressad och pressad och har INTE gjort matlådor som man har att ta fram när hungern kryper fram, utan man ska i sin hunger och nöd ställa sig och ta sig tid för att laga mat - som man sen i regel äter på fem minuter. Ja ni hör ju. Och när man ätit ihjäl sig på köttbullar och makaroner, tortellinis (som är oätliga i alla versioner utom en sort, som de inte säljer på min mataffär) och färdig-att-steka pyttipanna, då... då.

Jag har typ ett nödlunchrecept som jag tycker är riktigt bra. Det går fort, är enkelt, billigt, och innehåller så få ingredinser att till och med jag -som måste ha rispåsen vid spisen ända tills riset är helt klart för att kunna kolla igen och igen och igen, hur det nu var man gjorde- klarar mig utan recept.

I give you:
RÅRAKOR

-Ett par potatisar som man skalar och river i en bunke (nån potatis kan om man vill bytas ut mot en morot, så blir det roligare färg på det hela, och så kan man låtsas att det är jättenyttigt)
-Ett ägg eller två som man knäcker i samma bunke
-Salta och, om man vill, peppra
-Vispa så det blir lite fluffigt
-Stek i utplattade högar i stekpanna i SMÖR tills de får fin färg.

För köttätaren: knaperstek bacon till!

Servera  lingonsylt till (Felix rårörda är ett hett tips. Dyrare, men smakar liksom mycket mer lingon och är drygare på så vis.) och, om man vill vara lyxig och onyttig, lite smör. Och så ska man helst dricka mjölk till, så blir det hela nästan som palt.

(Senaste gångerna har jag kört med lite mjöl i smeten också, typ en matsked max. Tror det blir lite mer styrsel på det hela. Men om man som jag vill ha det enklast möjligt kan man fokusera på potatis och ägg - övrigt ger sig.)

Och nu kommer förstås den underliggande frågan: har ni någon enkel lunchmat som ni vill tipsa om? Vad lagar ni under hektiska eller oinspirerade veckor? Alla tips mottages tacksamt.

3 kommentarer:

Malin sa...

Man kan variera rätten genom att riva i rödbetor, och/eller palsternacka! :) Kanske smula lite fetaost över!

Koka broccoli i grönsaksbuljong. Kanske lite lök. Salta. Peppra. Mixa. Klart.

Koka gröna ärtor helt kort i grönsaksbuljong. Mixa. Salt och peppar. Pepparrot om man önskar. Klart.

Tomatkross. Lök. Grönsaksbuljong. Kanske vita bönor eller linser. Koka. Mixa.

Alla ovanstående soppor blir toppen med ex riven parmesan över, lyxiga med lite creme fr eller grädde, krutonger, ett gott bröd, eller knaperstekt bacon. Eller en överbliven falukorvsbit.
Men för den trötta fattiga dagen funkar det strålande på enklaste sättet. Bara vatten så det täcker grönsakerna när du kokar. Häll av lite i en mugg bredvid innan du mixar så kan du själv styra hur tjock soppan ska bli sen.

Malin sa...

Men du! Be dem köpa in rätt sorts tortellini, vetja´!

Färdiga falafel som finns i frysdisken är bra när man vill variera köttbullarna!! Till det 10-minuters basmatiris och små buketter av blomkål eller broccoli som hinner kokas i en gryta bredvid. Kanske lite rödlök och skuren frukt, typ mango (ev mangochutney), äpple eller banan bredvid. Mat på ca 10 minuter, och du inte jobbat ihjäl dig.

Fröken Larsson sa...

Ah, tips, I love. Tack! :) Ska kika närmare på efter nuvarande deadlinen.

småsaker, stora frågor, illustrationer och tro